Koppels & kritiek

“You’ve been criticizing yourself for years and it hasn’t worked. Try approving of yourself and see what happens.” Louise Hay

Ik vind deze uitspraak zo treffend, en hij is ook van toepassing op relaties. Kritiek kan de communicatie binnensluipen en je connectie langzaam maar zeker vernietigen. In plaats van dit te laten gebeuren kun je jezelf uitdagen om alle mogelijke karaktertrekken en acties van je partner die je zou kunnen waarderen door de dag heen te zien, en vervolgens uit te spreken. Wees nieuwschierig, er valt nog zoveel te ontdekken aan elkaar, dat ontdekken dat je de eerste dagen in de relatie zo makkelijk afging. Op een gegeven moment geloven we dat we alles van onze partners wel kennen en zetten we onze waarderende, bewonderende bril af en vallen we vanzelf terug op ons oude programma dat, in veel gevallen kritisch is. Of we dit nu van onze ouders hebben meegekregen, de samenleving of dat dit ook is hoe we naar onszelf kijken, het resultaat is hetzelfde: een langzaam maar zekere erosie van de connectie.

Kritiek kan door de ander moeilijk anders worden geinterpreteerd dan als een ‘aanval’ (“jij bent fout”) en je partner zal dan ook bijna meteen in zijn of haar vecht- vlucht- of bevriesreactie schieten, met wrijving of conflict als gevolg.

In plaats hiervan kun je bij jezelf gaan onderzoeken wat de wens is die aan de kritiek/ de irritatie ten grondslag ligt, en om die vervolgens uit te spreken. Het vergt veel oefenen om dit onder de knie te krijgen, ik ben er na 14 jaar nog steeds niet altijd goed in, maar wanneer het lukt om dagen en dagen, en op een gegeven moment weken, zonder die kritische negativiteit door te brengen is de beloning een connectie die veilig, respectvol en positief voelt en die daardoor kan blijven bloeien en groeien.

Foto door Teamwoodnote, sculptuur door Alexander Mil